torsdag 19 april 2018

Det var en gång - del 4 - Sovrummen

Ljust och fräscht sovrum, men så har det inte alltid varit.
Scrolla ned och se hur det såg ut innan renoveringen av vårt förra hus som var en Nationalromantisk villa från 1917.


Såhär såg det ut när vi flyttade in.
Pappspända gröna väggar. Grönt är skönt brukar det heta, men det gällde inte här. 
Det kändes bara oskönt.


Längs enas sidan fanns en kattvind för förvaring. Det var svårt att komma åt sakerna lägst in så vi valde att öppna upp i mitten och ställa sängen där för sedan att ha skåp på vardera sida.


Det fanns vackra fönster i sovrummet. Utanför hade det funnits en balkong som hade ruttnat och ramlat ned. Vi byggde upp balkongen efter en kopia av den gamla.


I huset fanns tre fungerande kakelugnar och en öppen spis.
Här är kakelugnen i sovrummet - vackert dekorerat med maskrosor enligt nationalromantisk stil.



Det fanns två rum på ovanvåningen. När vi flyttade in var det ena rummet ett genomgångsrum där trappan från nedervåningen gick rakt upp i rummet och man fick gå igenom rummet för att komma till sovrummet.
Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så ändrade vi trappan och gjorde en hall så att vi fick två separata sovrom. Vi byggde igen dörren mellan dom två rummen.

Före och etterbild på genomgångsrummet som blev ett eget sovrum med inbyggd säng i kattvinden:


Kattvindar är svåra att komma in i. Det blir lätt så att man endast har koll på dom saker som ligger närmast dörren då det är svårt att få tag på sakerna längst in. För att utnyttja rummet mera byggde vi in sängen i snedväggen och fick därmed mer golvyta för annat.


I början gjorde vi ett skåp bredvid sängen, men när vi fick barn nummer två och hon ville ha en egen säng tänkte vi göra en liknande som den första, men vår lilla dotter önskade bo i skåpet så vi öppnade upp en lucka så att hon kunde sova i skåpet.
Här fyllde hon hela härligheten med en säng och massor av gosedjur.
Hon trivdes så gott i sitt skåp att när vi byggde gården önskade hon att vi skulle bygga en skåpsäng åt henne. Det blev iallafall en inbyggd säng. 


Den öppna spisen var rejäl och snygg, men jag kan väl ärligt säga att vi sällan använde öppna spisen och kakelugnen på ovanvåningen. Man vill ju helst inte ha det så varmt i sovrummen.
Kakelugnarna i matsalen och vardagsrummet användes dock dagligen om vintern.



När vi gjorde om i hallen ställde vi in en vindstrappa. 


Tidigare fanns det endast en vindslucka till vinden och vinden var helt oinredd.
Efter att fått barn nummer tre och ungarna växte upp kände vi att vi behövde mer utrymme och valde därför att inreda vinden. Då vi hade barn tog vi in hjälp med att göra grundstrukturen såsom att sätta in takfönster, lägga golv, isolera och skruva gipsskivor. Spackling och målning tog vi själva hand om.

Före och efterbilder på vinden:






Vinden hade ståhöjd mitt i rummet och i övrigt var det bara snedtak. 
För ett barn var det här det perfekta sovrummet.

Ungar leker ju oftast sittande på golvet så det var inget problem att det var mycket snedtak. Det var faktiskt rätt mysigt här uppe och ungarna älskade att bygga miljöer i och runt skorstensmuren.
För att få ljus på vinden satte vi in takfönster.

Mitt i vinden fanns skorstenen som delade rummet i två.
Muren lagades där den var trasig och målades sedan med kalkfärg.


Temat på vinden var strand - på ena sidan valde vi att ha soluppgång och på andra sidan var det solnedgång.


När jag tittar på alla bilder från vårt förra hem inser jag att det fanns en orsak till att vi byggde nytt istället för att köpa en gammal gård när vi önskade ha häst och byta liv. Vi hade renoverat i över 15 år och kände att nästa livsstilsförändring skulle handla om annat än hus.

Vi ville fokusera mera på familjen och djuren i vårt liv. Vi skaffade hästar och hundar och numera också höns.

Visst jobbar vi mycket nu också. Vi är projektmänniskor och har alltid något på gång men en så omfattande renovering och förvandling av ett hem som vi gjorde i Älvsjö lär vi inte göra på ett tag.
Jag skulle kanske kunna göra något liknande om några år, men först skall vi leva och njuta av det vi har skapat på gården ett tag till.

Fler bilder från vår renovering av vårt förra hem hittar du i tidigare inlägg:

Vi renoverade och gjorde om källaren också och jag får avsluta detta blogginlägg med att visa gästrummet med eget badrum som fanns under den nya glasverandan som vi byggde ut.



Året var 2011 när vi sålde huset. Hoppas dom nya ägarna trivs lika bra som vi gjorde.


Tack för att du hängt med på min tillbakablick!
Hoppas det kan inspirera någon, och kom ihåg - ingen är född med en hammare i handen.
Det är aldrig för sent att lära sig något nytt om man bara vill.

Må bäst!

onsdag 18 april 2018

Det var en gång - del 3 - Vardagsrummet

Bilder från vårt tidigare hem var med i tidningen Drömhem & Trädgård våren 2011 där vackra bilder från vårt hem visades upp. Ibland när man ser reportage i tidningen tänker man att "såhär vill jag ha det" och man tänker liksom att hemmet man ser alltid har sett så ut. 
Det har det sällan. Iallafall inte vårt gamla hem.

Här var vårt vardagsrum på drygt 20 kvm med innermåttet 4,5 x 4,5 meter.



Vårt förra hem var verkligen ett drömhem ..... när det var klart.
När vi köpte huset 1995 var det nergånget och inte alls särskilt charmigt.
När ungarna tittar på bilderna av huset innan dom var födda skakar dom på huvudet och undrar hur det står till i vår skalle.

Det pappspända taket var upprivet och allt såg mörkt och murrigt ut.
Ber om ursäkt för den otroligt dåliga fotokvaliteten. 


Håkan och jag såg däremot bortom allt bråte och tänkte att vi skulle skaffa oss ett drömhem av detta skal av ett charmigt litet Nationalromantiskt hus från 1917.

En bild från hallen till vardagsrummet - år 1995:


Samma vy efter renovering när plastmattorna var borttagna, golvet slipat, väggarna spacklade och målade, nya listverk, nya elementskydd ...... mycket arbete:


När vi köpte huset var jag lite förtvivlad över att kakelugnen hade kakel med båtar på, men när vi flyttade in visade sig att båtarna endast var klistermärken.
Glad blev jag att det nu var  en vacker kakelugn som fungerade:


Samma kakelugn efter renoveringen:


Bakom den dolda dörren i hallen fanns den minsta toalett man kan tänka sig. Det var faktiskt den enda toalett som fanns i huset när vi flyttade in. Med målarfärg och extra arbete blev den charmig. Det fanns dock inte plats med handfat så man fick tvätta händerna i köket.

Ingen tillgänglighetsanpassning här inte:



Vi köpte en gammal pardörr från Gysinge byggnadsvård som jag renoverade och satte in i dörröppningen mellan hallen och vardagsrummet. Ambitionsnivån var på topp.
Vi lärde oss mycket om byggnadsvård, pappspända tak och väggar, färg, måleritekniker, listverk, profiler m.m. 

Kom ihåg alla som anser att ni inte kan någonting - det gjorde inte vi hellre. Ingen är född med en målarpensel eller hammare i handen. Det finns däremot jättemånga människor som har skaffat sig kunskapen och gärna delar med sig av den. Numera finns även massor av information på nätet. 
Läs på och ta det lugn så blir det bra till slut. 
Det går bra att misslyckas också - det mesta kan man göra om.

Här jobbar jag med att ta bort färg från den gamla dubbeldörren som också var rutten på delar av träet. Även det lagades så att dörrarna blev vackra smycken i huset.


Som ni ser på bilden ovan var det inte en så värst vacker trädgård. Nu är bilden tagen på våren, så grönskan syns inte, men tro mig - rabatterna var fyllda av ogräs. Det fanns ingen växt att bevara.

Samma vy några år efter när friggeboden var byggd och trädgården fixat:


I nästa inlägg skall jag visa hur det såg ut på sovrummen på ovanvåningen och hur vi gjorde om där.
Visst blir man sugen att se vad som finns uppe i denna trappa?


Efter oändligt många timmar blev det bra. Trappan blev slipad trären, väggarna fick renoveringsgips för det var faktiskt inte särskilt vackert eller funktionsdugligt med pappspända väggar.

Planlösningen på ovanplan var speciell. Det var ett genomgångsrum med öppen spis och ett sovrum. I "skåpet" i sovrummet hade man ställt ett handfat och ett badkar.


Planlösningen i huset var inte en lösning som passade oss. Golvet i badrummet som var av asfalt (ja, det var någon svart hård sörja) bilades upp innan vi kunde lägga nytt golv och ändra på planlösningen så som vi ville ha det.
Det enda badrummet i huset var detta krypin (handfat och badkar) samt den lilla toaletten utan handfat i hallen på entréplan.


För att få en planlösning som skulle passa en familj valde vi att vrida trappan så att det blev en hall på ovanvåningen och två separata sovrum. Halva trappan revs alltså och en kopia byggdes på.

Planlösningen nedre plan:


Planlösningen övre plan:

Tyvärr har jag inte så många bilder på processen och innan vi blev klara, men såhär såg slutresultatet ut på ovanvåningen.


Här kommer trappan upp från nedervåningen.
Den lilla vindstrappan leder upp till vinden som vi sedan renoverade. Återkommer i nästa inlägg om vindens utveckling.


Vi gjorde en hall längs ena sidan så vi fick plats med två sovrum bredvid varandra.
I snedtaket gjorde vi platsbyggda garderober.

Det var lite jobb innan vi kom dit:



I slutet på hallen byggde vi ett nytt badrum med dusch, handfat och toalett.


Vi satte dit ett takfönster för att få in lite ljus. Det var ju mycket snedtak och som ni ser så var det inte världens största badrum:



Vi levde utan badrum i 2,5 år! När vi flyttade in sa vi att det var det första vi skulle göra, men som ni sett så fanns det många rum att ta tag i och renoveringsarbetet var omfattande. 

Toaletten på nedre plan fanns ju och i källaren fick vi duscha i det stora betongkaret som vi sedan gjorde om till minipool så att ungarna kunde bada där när vi var i tvättstugan.


Under tiden vi bodde i huset och renoverade var vi båda karriärister och jobbade mycket på våra vanliga jobb. På kvällar och helger renoverade vi. Vi gjorde allt själva förutom att bygga den nya trappan och allt V/A-arbete där vi tog in erfarna hantverkare.

Det kanske låter jobbigt, men jag kommer ihåg tiden som rolig! 
Av någon anledning lyckades vi både jobba, renovera, resa och umgås med vänner. 
Det var kanske därför det tog så pass lång tid att bli helt klar. Vi gjorde allt i vår takt.
Vi renoverade ett rum i taget och firade varje lilla steg.

Det var när jag blev gravid med första barnet som vi gjorde sista rycket och gjorde klart badrummet.
Jag lärde mig kakla, något som jag faktiskt varken hade gjort innan eller efter. Resultatet blev bra efter att ha läst på hur man skall göra. Jag är noggrann, nitisk och har tålamod.


Håkan lade golvvärme i badrummet innan flytspackel och kakling.


Hörs snart igen - jag måste ju visa sovrummen!

Må bäst!













tisdag 17 april 2018

Det var en gång - del 2 - köket

Nyss visade Houzz bilder från vår tidigare trädgård och jag gick då in bland dom gamla fotografierna och tittade lite extra på bilderna från vårt gamla hem i Älvsjö där vi bodde från 1995 till 2011.

När vi köpte huset var det verkligen ett hus för den händiga. Vissa skulle nog kalla det för ett ruckel och våra vänner undrade på om vi hade sett filmen "Drömkåken" med Björn Skifs där filmens hus mer eller mindre rasade under filmens utveckling.
För oss var det en drömkåk. Vi var unga, energiska och hade inte så mycket pengar så vi köpte huset för en relativ billig peng. Vi fick prova våra vingar och renovera från grunden. Vi nördade loss och läste mycket om gamla hus och renovering samtidigt som vi provade våra nya kunskaper. 

Såhär såg köket ut när vi efter 16 år i huset lämnade det över till nya ägare.


Det var kanske charmigt när vi flyttade in, men inte alls som vi önskade det.
Det fanns plastmattor överallt och böljande pappspända väggar.
Såhär såg huset ut på visningen:


Platsmattorna åkte ut, golv slipades upp och oljades, trädetaljer slipades, renoveringsgips lades på väggarna, tidsenliga listverk ersatte dom gamla där det behövdes.

Under renoveringen av huset hade vi varken badrum eller så mycket till kök. 
Under en tid diskade vi i det stora betongbadkaret i den kalla källaren där vi även duschade då det inte fanns något badrum.


Under denna tiden kommer jag ihåg att vi hade något slags VIP-kort på MC-Donalds som låg nära oss. Nyttig - NEI! Effektiva - JA!

Nyårsafton 1995 var det tandborstning i köket innan avfärd till fest.
Glamoröst - nej, men väldigt roligt!


Efter mycket sliparbete, grundmålning och experimenterande med lasyrmålning blev resultatet ett grönt kök med rosa blommig tapet.



Anklaga oss inte för att vara tråkiga! Vi renoverade, experimenterade, provade och hade kul. Vi gillade faktiskt vårt gröna kök väldigt mycket, men såhär i efterhand måste jag nog säga att det vita köket var vackrast.


Eller vad tycker ni? Vitt, lasyrgrönt med rosa tapet eller helgrönt kök?


Huset var litet och bottenplattan med entré, trapp upp, toalett, kök, matsal och vardagsrum var bara på 60 kvm. Det är lika stort som vårt nuvarande kök.
Det var ett väldigt gulligt litet hus där vi hade många underbara år. 
Jag har faktiskt bara goda minnen från huset och vårt liv i Älvsjö.


Efter mycket experimenterande så blev alltså köket vitt till slut.
Ljust och fräsch är ju ett uttryck som faktiskt stämmer.


Eller var det bättre förr?


Spishörnan var speciell med kakel som jag själv hade gjort från grunden och en spiskåpa som Håkan hade snickrat. Hela den nya delen av köket var ett IKEA-kök som vi målade upp. Trädetaljerna är svarvade pelare som är delade itu. Inspirationen kom from det dyra engelska köket som heter Smallbone of Devizes.
Vi hade inte så mycket resurser och gjorde så mycket vi kunde själva.
Att inspireras av det dyra och sedan göra det billigare är en smart väg.


Är man bara lite händig kan man göra mycket. Ingen är född med hammare i handen, men har man tålamod och är noggrann kan man lära sig. Man får läsa på och prova sig fram. Efter lite träning blir man faktiskt riktig bra till slut.


Håkan snickrade huven till köksfläkten.


Jag målade köket och gjorde kakelplattorna från grunden.


Slutresultatet x 2


När man bor i ett hus i 16 år har man ju rätt så många år att fixa och dona.
Dom första åren gjorde vi den grundläggande renoveringen. Sedan när vi bott ett tag i huset gjorde vi nästa steg och det var då det blev ljust och fräscht.

I början på 90-talet var det lite murrigt och antikt som gällde. Vi körde verkligen den antika stilen hela vägen. Tror våra vänner tyckte vi var lite speciella men vem bryr sig. 
Jag tycker man skall göra det man vill och ha kul. Vi tyckte verkligen om vårt första kök men man får ju ändra sig och utvecklas vidare.

En annan reflektion jag haft när jag tittar tillbaks på bilderna är att man inte blir lyckligare bara för att man har det dyrare och större. Lyckan ligger i hur man ser på livet och hur man tar för sig av dom små sakerna. Vi hade inget badkar, men köket fungerade alldeles utmärkt för ungarna. Här kunde dom bada i vasken medan jag höll på med annat i köket. Vi var nära och alla var glada. 
Det är lycka det!


Köket var som sagt otroligt litet och det fanns knappt plats med ett köksbord. Dörren till matsalen var trång så efter ett tag valde vi att öppna upp mellan köket och matsalen så att köket upplevdes större.


Tyvärr har jag ingen bild från matsalen när vi köpte huset. Den var så oansenlig att jag tror jag måste ha glömt ta kort. Nu ångrar jag att jag inte tog flera "före" bilder. Det var den tiden vi inte hade digitalkamera och alla fotografier blev en surprise när man hämtade ut dom hos Kodak-handlaren.
När jag skriver dessa meningar frågar jag mig själv: Hur gammal är jag egentligen?

I matsalen hade vi en platsbyggd bokhylla som vi själva hade byggt med hjälp av Ikeas Billy bokhylla och olika listverk. Alla hål för hyllplan spacklades igen. Bokhyllan målades och laserades. Det var en hel del jobb och jag kommer ihåg att vi var så nöjda efteråt.
Jag kommer också ihåg vilken musik som spelades på radion när jag målade. Det var Orup med Jagad av vargar. Jag har en tendens att fästa mitt minne i saker jag skapar. Om jag målar eller ritar så "fastnar" minnet i målningen. Misstänker att vi alla är olika på det sättet.


När vi byggde ut huset med en glasveranda efter några år fick bokhyllan åka till tippen och vi beställde en pardörr i glas och placerade där istället.

Det antika matsalsbordet byttes ut med ett matsalsbord i teak som var lite tåligare nu när vi hade barn.


Matsalen och köket blev så mycket ljusare när både glasverandan och dörren ut mot trädgården kom på plats. Vi var väldigt nöjda med förändringen.

Pardörrarna var ett smycke på väggen som jag hade dekormålat med bambupinnar.


Från matsalen kom man ut till glasverandan som var vårt solterapirum om vintern.


Hela rummet var målat i vitt och möblerna var vita. Ljuset flödade in genom fönstren i tre väderstreck. Sofforna heter Dorian och kommer från Slettvoll.


Vi hade redan 3 välfungerande kakelugnar i huset och en öppen spis, men ville så gärna ha en öppen spis-känsla i glasrummet. För att undvika att göra en skorsten valde vi en biogelspis.
Det fungerade faktiskt rätt så bra och var riktigt mysigt.


Här kunde vi njuta och här njöt vi!

Vill du kolla på hur trädgården utvecklades från en mörk och ogästvänlig trädgård till en oas i storstaden föreslår jag att du klickar dig till det tidigare blogginlägget HÄR.


Hoppas du gillar mina historiska inlägg. Återkommer nog med några till som visar förvandlingen av det gamla huset.

Ha en riktig trevlig vårvecka!
Hälsningar från familjen som bodde i huset för 8 år sedan. 

Oj vad tiden rusar iväg.



Må bäst!